Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Μια ματιά στον συγκλονιστικό ημιτελικό του 1998


Αύριο (15/7, 18:00) θα πραγματοποιηθεί ο ιστορικός τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου  στο  «Λουζνίκι» της Μόσχας. Οι Γάλλοι θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν το 2ο μουντιάλ της ιστορίας τους, μετά από αυτό του 1998, ενώ οι Κροάτες θέλουν να μπουν στο πάνθεον  των  νικητών και να γίνουν η 9η διαφορετική παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Αυτός ήταν ο περίφημος ημιτελικός του 1998 στο «Σταντ Ντε Φρανς», όπου και οι Γάλλοι πήρανε την πρόκριση με 2-1 για να αντιμετωπίσουν στην συνέχεια την Βραζιλία στον τελικό.

Η  πορεία μέχρι τον ημιτελικό:
Οι Γάλλοι ξεκίνησαν την πορεία τους ως τον ημιτελικό ξεκινώντας από τον Γ’ όμιλο. Προκρίθηκαν με τον  απόλυτο  των νικών απέναντι στην Δανία, τη Νότια Αφρική και την Σαουδική Αραβία. Εν συνεχεία στα νοκ-άουτ απέκλεισαν με 1-0 την Παραγουάη στην παράταση και στους  «8» την Ιταλία με 4-3 στα πέναλτι (0-0 στα 120’).

Ρομπέρτο Μπάτζιο και Τιερί Ανρί αντιμέτωποι στον προημιτελικό

Η  Κροατία από την άλλη προκρίθηκε ως δεύτερη από τον Η’ όμιλο αφού μετά τις νίκες επί της Τζαμάικα και της Ιαπωνίας ηττήθηκε από την Αργεντινή του  Γκάμπριελ Μπατιστούτα. Στους  «16» στο Βαλκανικό ντέρμπι οι Κροάτες απέκλεισαν τους Ρουμάνους με 1-0 και στον προημιτελικό εντυπωσίασαν καθώς απέκλεισαν τους προ διετίας πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανούς με το εμφατικό 3-0.


Ο Ασάνοβιτς σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Χαμάν στον προημιτελικό Κροατία-Γερμανία


Ο μεγάλος ημιτελικός
Ο ημιτελικός μεταξύ της Γαλλίας και της Κροατίας διεξήχθη στο Σαιν-Ντενί, ένα όμορφο προάστιο στα βόρεια του Παρισιού. Πάνω από 75.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το «Σταντ Ντε Φρανς» όπου είδανε έναν από τους εντυπωσιακότερους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου  εκείνης της χρονιάς.

Η Γαλλία είχε ένα  πλούσιο  ρόστερ απαρτιζόμενο με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι: Φαμπιάν Μπαρτέζ, Λιλιάν Τιράμ, Λοράν Μπλαν, Μαρσέλ Ντεσαγί, Μπισέντε Λιζαραζού, Ντιντιέ Ντεσάμπ, Κριστιάν Καρεμπέ, Εμανουέλ Πετί, Γιουρί Τζορκαέφ & Ζινεντίν Ζιντάν.

Στον ημιτελικό με τους Κροάτες το επιθετικό δίδυμο της Μονακό, οι 20χρονοι Τιερί Ανρί και Νταβίντ Τρεζεγκέ, βρίσκονταν στον πάγκο μαζί με τους Φρανκ Λεμπέφ, Πατρίκ Βιεϊρά, Ρομπέρ Πιρές και Κριστόφ Ντιγκαρί, σε μία πραγματική dream team που διεύθυνε ο επί χρόνια προπονητικός ηγέτης της Μπρορντό, Εμέ Ζακέ.



Από την άλλη η Κροατία είχε να αντιπαρατάξει  τους: Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Σλάβεν Μπίλιτς, Νταβόρ Σούκερ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Μάριο Στάνιτς, Ιγκόρ Τούντορ, Ρόμπερτ Γιάρνι, Γκόραν Βλάοβιτς, Ντάριο Σίμιτς, Ιγκόρ Στίματς.

Μάλιστα ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης,  Νταβόρ Σούκερ, έκανε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του σκοράροντας στους 6  από τους 7 αγώνες του μουντιάλ, αναδεικνυόμενος σε πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης.



Η διακύμανση του αγώνα:
Δεν  θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αυτό  ήταν  το  ματς  της  ζωής του Λιλιάν Τιράμ καθώς με την δική του συμβολή η Γαλλία πήρε την πρόκριση.

Οι «τρικολόρ» είχαν έναν επιθετικό μονόλογο στο 1ο ημίχρονο με τον Ζιντάν να εκμεταλλεύεται όλες τις πάσες από τους συμπαίκτες του και με τον Λάντιτς να πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις σημαντικές επεμβάσεις  σώζοντας την ομάδα του.

Μόνιμη απειλή για την  εστία των Κροατών ο Ζιντάν

Οι Γάλλοι στο 31’στάθηκαν άτυχοι καθώς ο Καρεμπέ τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο Ανρί. Αφού επιβίωσαν στο Α' ημίχρονο οι Κροάτες ξεκίνησαν με γκολ στο 2ο μέρος:

Γκολ  με το καλημέρα  στην επανάληψη
Με την  έναρξη του Β’ ημιχρόνου οι Κροάτες σόκαραν: Ο Ασάνοβιτς αντιλήφθηκε μία κούρσα του Σούκερ στον κενό χώρο και με μία αδιανόητη ασίστ έβγαλε τον συμπαίκτη του τετ α τετ με τον Μπαρτέζ. Ο Σούκερ δεν έκανε λάθος και το 1-0 ήταν γεγονός.

Ο Σούκερ πανηγυρίζει το 1-0

Η χαρά των Κροατών ωστόσο  δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό. Όσο όλος  ο πλανήτης έβλεπε το ριπλέι του γκολ της Κροατίας, ο Τιράμ είχε προλάβει να κλέψει την μπάλα έξω από την περιοχή της Κροατίας, να παίξει το ένα δύο με τον Τζορκαέφ και να ισοφαρίσει σε 1-1. Αυτό ήταν το «παρθενικό» τέρμα του Τιράμ με το εθνόσημο στο στήθος.

Ο Τιράμ πανηγυρίζει το γκολ της ισοφάρισης

 Το δεύτερο (και τελευταίο) γκολ του Γάλλου αμυντικού με το εθνόσημο στο  στήθος σημειώθηκε 22  λεπτά αργότερα. Ήταν στο 69’ όταν ο Τιράμ φτάνει με την μπάλα λίγα μέτρα έξω από την αριστερή πλευρά της μεγάλης περιοχής της Κροατίας.

Μειώνει  την ταχύτητα και κάνει νόημα στον Ανρί να τον πλησιάσει για να κάνουν το ένα-δύο. Ο Ανρί πλησιάζει, ο Τιράμ πασάρει. Ένας Κροάτης αμυντικός κάνει τάκλιν αλλά η μπάλα ευνοεί τους Γάλλους και στρώνεται ξανά στον Τιράμ, ο οποίος έχει πλέον απελευθερωθεί. Χωρίς  να το πολυσκεφτεί  ο αμυντικός της Πάρμα εξαπολύει ένα σουτ και ολοκληρώνει την ανατροπή με 2-1 για τους «τρικολόρ» με τον ίδιο να πανηγυρίζει  το γκολ με χαρακτηριστικό τρόπο.

 Ο  Τιράμ με σουτ έξω από την περιοχή ολοκληρώνει  την  ολική ανατροπή


Ο  πανηγυρισμός  του Τιράμ στο 2ο γκολ

Στο  76’ μία ενέργεια του Λοράν Μπλανκ προς τον Σλάβεν Μπίλιτς μέσα στην περιοχή των  Κροατών, θα είναι η αφορμή για να δεχθεί μία (υπερβολική είναι  η αλήθεια) κόκκινη κάρτα από τον Ισπανό  διαιτητή Γκαρσία  Αράντα και να αφήσει  τους συμπατριώτες  του με παίκτη λιγότερο για τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Η   κόκκινη  κάρτα  στον  Λοράν Μπλαν

Οι Κροάτες βγήκαν μπροστά και πίεσαν για  την ισοφάριση. Έχασαν  μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις  με τον Μπαρτέζ να σώζει του Γάλλους.  Το σφύριγμα  της λήξης βρήκε νικητές τους «τρικολόρ» με 2-1  και εκατομμύρια  Γάλλους  να  ξεχύνονται στους  δρόμους για την 1η πρόκριση της ιστορίας τους σε  τελικό παγκοσμίου κυπέλλου.


Ο  Τιράμ αναδείχθηκε εθνικός ήρωας για τους Γάλλους


Γαλλία-Κροατία 2-1 (Ημιτελικός 1998)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου