Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Οι μεγάλες ανατροπές της «βασίλισσας»




Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήταν ένα από τα πρώτα γήπεδα που έχουν χαρακτηριστεί «κατηφορικά». Η «Βασίλισσα» της γηραιάς ηπείρου όντας η πολυνίκης ομάδα των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων δεν θα μπορούσε παρά να μην έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην κατηγορία των μεγάλων ανατροπών.


Τι κι αν στον πρώτο αγώνα είχε ηττηθεί κατά καιρούς με μεγάλη διαφορά; Δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη. Κατάφερνε συχνά με μια μεγάλη ανατροπή να πάρει μια επική πρόκριση στο τέλος. Πάμε να δούμε 5 από τις πιο σπουδαίες ανατροπές που έχει πραγματοποιήσει στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.


Κύπελλο Πρωταθλητριών 1975-1976, Β’ γύρος
Ρεάλ Μαδρίτης-Ντέρμπι Κάουντι 5-1 (Πρώτος αγώνας: Ντέρμπι-Ρεάλ 4-1)

Ο Τσάρλι Τζορτζ με χατ τρικ οδήγησε την Ντέρμπι Κάουντι σε μια νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1 στον πρώτο αγώνα επί Αγγλικού εδάφους. Το τελικό αποτέλεσμα φαινόταν πως έδινε την πρόκριση στην πρωταθλήτρια Αγγλίας. Ωστόσο η ομάδα του Σκωτσέζου προπονητή Ντέιβ Μακάι θα περνούσε μαρτυρικές στιγμές στην Ισπανική πρωτεύουσα.

Στα πρώτα τρία λεπτά της ρεβάνς ο Ρομπέρτο Μαρτίνες θα άνοιγε το σκορ. Ο ίδιος παίκτης θα έκανε το 2-0 στο 51’ ενώ ο Σαντιγιάνα θα έβαζε την «βασίλισσα» σε τροχιά πρόκρισης στο 55’. Το γκολ του Τσάρλι Τζορτζ στο 62’ φαινόταν λυτρωτικό για τους Άγγλους έως το 83’. Ο Χοσέ Μαρτίνες Σάντσες θα έστελνε σε εκείνο το σημείο τον αγώνα σε παράταση.

Ο Σαντιγιάνα έγραψε το όνομα του με μεγάλα γράμματα στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης σκοράροντας το 5ο γκολ στο 100’ δίνοντας στην πρωταθλήτρια Ισπανίας μια τεράστια ανατροπή.


Σε τόπο μαρτυρίου εξελίχθηκε το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για την Ντέρμπι Κάουντι



Κύπελλο UEFA 1984-1985, Γ’ γύρος
Ρεάλ Μαδρίτης-Άντερλεχτ 6-1 (Πρώτος αγώνας: Άντερλεχτ-Ρεάλ 3-0)

Ο πρώτος αγώνας στο Βέλγιο ήταν καταστροφικός για τους Ισπανούς. Η Άντερλεχτ με το 3-0 του πρώτου αγώνα κρατούσε στην τύχη στα χέρια (και κυρίως) στα πόδια της. Η Ρεάλ Μαδρίτης χρειαζόταν αρκετά γκολ για να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία. Κάτι που στο τέλος το κατάφερε.


Στον επαναληπτικό τον χορό των τερμάτων άνοιξε μόλις στο 3’ ο Μανουέλ Σάντσις. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ρεβάνς ήταν ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο ο οποίος με χατ-τρικ στοίχειωσε για αρκετό καιρό τα όνειρα των Βέλγων. Τον θρίαμβο με το εκπληκτικό 6-1 συμπλήρωσε ο Χόρχε Βαλδάνο με δύο γκολ στο Α’ ημίχρονο ενώ ο Περ Χάνσεν Φρίμαν μείωσε προσωρινά σε 3-1 για την Άντερλεχτ στο 34’.


Ρεάλ Μαδρίτης-Άντερλεχτ 6-1


Κύπελλο UEFA 1984-1985, Ημιτελικά
Ρεάλ Μαδρίτης-Ίντερ 3-0 (Πρώτος αγώνας: Ίντερ-Ρεάλ 2-0)


Ο αγώνας με την Ίντερ στο Μιλάνο αποδείχτηκε μια πολύ δύσκολη διαδικασία για τους Μαδριλένους. Οι Ιταλοί ταξίδεψαν με το 2-0 στις αποσκευές τους στην Μαδρίτη. Όπως αποδείχτηκε αυτό δεν ήταν αρκετός. Ο Σαντιγιάνα ήταν και πάλι παρών για την «βασίλισσα». Με δύο δικά του τέρματα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο Μίσελ (ο μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού) πέτυχε στο 57’ το γκολ που χάρισε στην Ρεάλ Μαδρίτης άλλη μια μεγάλη ανατροπή και μια ιστορική πρόκριση στους τελικούς του Κυπέλλου UEFA.

Ο Σαντιγιάνα στέλνει τους Ιταλούς στην «κόλαση»


Ρεάλ Μαδρίτης-Ίντερ 3-0 


Κύπελλο UEFA 1985-1986, Γ’ γύρος
Ρεάλ Μαδρίτης-Γκλάντμπαχ 4-0 (Πρώτος αγώνας: Γκλάντμπαχ-Ρεάλ 5-1)

Ο αγώνας της 27ης Νοεμβρίου του 1985 ήταν ένας εφιάλτης για την Ισπανική ομάδα. Σε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της γνώρισε την συντριβή με 5-1 στο Ντίσελντορφ από την Μπορούσια Μένχενγκλάντμπαχ. Ωστόσο, όντας μπαρουτοκαπνισμένη από τις ανατροπές της προηγούμενης σεζόν, γνώριζε το έργο της.


Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αποδείχτηκε κατηφορικό (και) για την Γκλάντμπαχ. Οι Χόρχε Βαλδάνο και Καστιγιάνα έδωσαν άλλη μία παράσταση σημειώνοντας από δύο γκολ ολοκληρώνοντας μία από τις συγκλονιστικότερες ανατροπές όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.


Ο Σαντιγιάνα αγωνιζόμενος με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, πρωταγωνιστής σε μεγάλες ανατροπές της «βασίλισσάς» 


Ρεάλ Μαδρίτης-Μπορούσια Μένχενγκλάντμπαχ 4-0


UEFA Champions League 2015-2016, Φάση των «16»
Ρεάλ Μαδρίτης-Βολφσμπουργκ 3-0 (Πρώτος αγώνας: Βολφσμπουργκ-Ρεάλ 2-0)

Οι Κυπελλούχοι Γερμανίας έβαλαν δύσκολα στην ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν κερδίζοντας την με 2-0 στον πρώτο αγώνα της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση η Ρεάλ Μαδρίτης είχε την φανέλα και την πείρα να γυρίσει την κατάσταση.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του πήρε πάνω του την πρόκριση με χατ τρικ. Ήδη στο 17’ είχε ισοφαρίσει με δύο γρήγορα γκολ το σκορ του πρώτου αγώνα. Η αποβολή του Ντράξλερ για την Βόλφσμπουργκ στο 34’ διέλυσε ουσιαστικά όποια όνειρα για πρόκριση είχαν οι Γερμανοί.


Ο Ρονάλντο ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 77’ με την ομάδα του να κατακτά στο τέλος της σεζόν το 11ο Κύπελλο Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε μια από τις εμβληματικότερες του εμφανίσεις


Ρεάλ Μαδρίτης-Βόλφσμπουργκ 3-0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου