Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Οι φοβερές κόντρες Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που άφησαν εποχή



Είναι αλήθεια πως εδώ και μερικά χρόνια οι δύο ομάδες είναι φαντάσματα των τεράστιων ομάδων που ήταν στο παρελθόν. Ειδικότερα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και στις αρχές του τρέχοντος αιώνα, οι δύο γίγαντες αποτελούσαν τους μεγαλύτερους Βρετανικούς συλλόγους. Εκείνη την εποχή κάθε μεταξύ τους συνάντηση ήταν αυτή που έκρινε τους εκάστοτε τίτλους.

Όποια και αν είναι η αγωνιστική κατάσταση τους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ αποτελούν τις 2 από τις 3 πολυνίκεις ομάδες του νησιού. Συνεπώς κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση τραβάει πάνω της τα μάτια όλου του Ευρωπαϊκού φίλαθλου κοινού.


Ο τελικός των 5 λεπτών
Ένα από τα παλιότερα ματς των δύο μονομάχων που έμεινε στην ιστορία ήταν ο μεταξύ τους τελικός του FA Cup το 1979. Ήταν ένας από τους συναρπαστικότερους αγώνες όλων των εποχών στην ιστορία του θεσμού. Στο «Γουέμπλεϊ» η Άρσεναλ φάνηκε να καθαρίζει από το Α’ ημίχρονο τον τελικό με τα γκολ του Τάμπλοτ στο 12’ και του Στέιπλετον στο 43’.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν το έβαλε κάτω και ελάχιστα έλειψε να κάνει ένα τρομερό comeback ισοφαρίζοντας σε 2-2 στα τελευταία λεπτά με τους ΜακΚουίν (86’) και ΜακΛρόι (88’).

Εντέλει οι Λονδρέζοι επέδειξαν στόφα μεγάλης ομάδας και κατέκτησαν το τρόπαιο με πλασέ του Σάντερλαντ σε κενή εστία στο 89’. Έμεινε στην ιστορία σαν ο «τελικός των 5 λεπτών» εξαιτίας της διακύμανσης του σκορ στα τελευταία λεπτά.


Ο Σάντερλαντ πανηγυρίζει το νικητήριο τέρμα





Η επιστροφή της Άρσεναλ και η γκολάρα του Όβερμαρς
Το πρώτο μισό της σεζόν 1997/1998 δεν ήταν το ιδανικότερο για τους «κανονιέρηδες». Οι Λονδρέζοι είδαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αγγίζει την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ στα μέσα της σεζόν, την ώρα που η Άρσεναλ βρισκόταν 7 βαθμούς πίσω της.

Η αντεπίθεση της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ και οι ήττες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Κόβεντρι Σίτι, την Σαουθάμπτον και την Λέστερ Σίτι εκμηδένισαν την υπέρ διαφορά της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το ντέρμπι της 14ης Μαρτίου του 1998 ήταν αυτό που εν πολλοίς καθόρισε τον μετέπειτα πρωταθλητή Αγγλίας.
Η Άρσεναλ πέρασε νικηφόρα από το «Ολντ Τράφορντ» με ένα εκπληκτικό γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα από τον Μαρκ Όβερμαρς, ο οποίος πραγματοποίησε μια εκπληκτική εμφάνιση εκείνο το απόγευμα. Στο τέλος της χρονιάς η Άρσεναλ πήρε τον τίτλο με 1 βαθμό διαφορά, ο οποίος ήταν και ο 1ος επί των ημερών του Βενγκέρ στον πάγκο των Λονδρέζων.



Η ιστορική άλωση του Μάντσεστερ από τον Μαρκ Όβερμαρς


Η κούρσα του Ράιαν Γκιγκς και το Τρεμπλ
Την σεζόν 1998/1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα ολοκλήρωνε το ιστορικό Τρεμπλ της, αν δεν αναλάμβανε δράση ο εμβληματικός Ράιαν Γκιγκς. Στους ημιτελικούς του FA Cup οι «Κόκκινοι Διάβολοι» βρήκανε μπροστά τους την Άρσεναλ.

Στις 11 Απριλίου του 1999 ο πρώτος αγώνας των δύο ομάδων στο «Βίλα Παρκ» έληξε ισόπαλος με 0-0. Συνεπώς οι δύο αντίπαλοι κλήθηκαν να δώσουν επαναληπτικό τρεις μέρες αργότερα στο ίδιο γήπεδο.

Το σκορ παρέμεινε ισόπαλο και στον επαναληπτικό (1-1) κι έτσι οδηγήθηκαν στην παράταση. Ύστερα από 109 λεπτά αγώνα, ο Ράιαν Γκιγκς έγραψε ιστορία βάζοντας ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία του θεσμού. Ο Ουαλός έκλεψε την μπάλα πίσω από τον χώρο του κέντρου εκμεταλλευόμενος μια λάθος πάσα του Βιεϊρά. Με ένα τρομερό σπριντ προσπέρασε 4 παίκτες των «κανονιέρηδων» και εκτέλεσε τον Ντέιβιντ Σίμαν, παρότι μπορούσε να δώσει πάσα στον ελεύθερο Πωλ Σκόουλς.

Ο δε πανηγυρισμός του, βγάζοντας την μπλούζα και γίνοντας «κουβάρι» με τους συμπαίκτες του, έχει αποτυπωθεί κι αυτός στην συνείδηση όλων των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.






Η μάχη του Ολντ Τράφορντ και το σπάσιμο του αήττητου της Άρσεναλ
Ένα ντέρμπι το οποίο ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν αυτό της 21ης Σεπτεμβρίου του 2003 στο Μάντσεστερ.

Το τελικό 0-0 συνοψίζει ότι συνέβη σε εκείνο τον αγώνα ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας. Ωστόσο ήταν μια πραγματική μάχη επί χόρτου μεταξύ των παικτών. Σε εκείνο το ματς είχαν σφυριχτεί συνολικά 31 φάουλ ενώ η επεισοδιακή αποβολή του Πατρίκ Βιεϊρά στο 80’ ανάγκασε την Άρσεναλ να παίξει πιο παθητικά.

Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε πέναλτι ύστερα από πτώση του Ντιέγκο Φορλάν μέσα στην περιοχή. Ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ ανέλαβε την εκτέλεση, με την μπάλα ωστόσο να καταλήγει στο δοκάρι.

Οι παίκτες της Άρσεναλ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και ο Κίον ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ολλανδό επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αμέσως οι παίκτες των δύο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια και για λίγα λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο. Η Άρσεναλ με εκείνο τον ηρωικό βαθμό πέρασε «αλώβητη» από το «Ολντ Τράφορντ» και κατέκτησε αήττητη στο τέλος της σεζόν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας.


Μια κακή μέρα για τον Ολλανδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



Έως το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου του 2004 οι «Κανονιέρηδες» έτρεξαν ένα σερί 49 αήττητων αγώνων. Αυτό έμελλε να καταρρεύσει στο «Ολντ Τράφοντ» στην 10η αγωνιστική της σεζόν 2004/2005.

Ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ ευστόχησε σε πέναλτι στο 73΄ του αγώνα ξορκίζοντας την κακή στιγμή της προηγούμενης χρονιάς. Τον θρίαμβο των «κόκκινων διαβόλων» ολοκλήρωσε ο Γουέιν Ρούνεϊ ανήμερα των 19ων γενεθλίων του. Το τελικό 2-0 ήταν αυτό που έβαλε τέλος στο απίστευτο σερί των «invincibles».

Εκείνη η αναμέτρηση έχει μείνει στην ιστορία για εξωαγωνιστικούς λόγους ως η «μάχη του μπουφέ». Μέσα στην φυσούνα του γηπέδου, ένας παίκτης της Άρσεναλ (ο οποίος εικάζεται ότι ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγκας) πέταξε μέσα σε στιγμή έντασης ένα κομμάτι πίτσα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Στην συνέντευξη τύπου ο Αρσέν Βενγκέρ βρυχήθηκε κατά των διαιτητικών αποφάσεων του Μάικ Ράιλι, ενώ αποκάλεσε τον Φαν Νίστελροϊ ως «απατεώνα». Χρόνια αργότερα, το 2013 και λίγο μετά την απόσυρση του από την προπονητική, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραδέχτηκε πως η «μάχη του μπουφέ» επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις του με τον Αρσέν Βενγκέρ.





Ρόι Κιν εναντίον Πατρίκ Βιειρά
Ο Ρόι Κιν ήταν γνωστός για το οξύθυμο του χαρακτήρα του και για το ότι πάντα έμπαινε μπροστά για τους συμπαίκτες του. Αρκετές φορές ξεπερνούσε τα όρια του μη επιτρεπτού. Αξέχαστο θα μείνει ένα συμβάν στο «Χάϊμπουρι» τον Φεβρουάριο του 2005. 

Ο Πατρίκ Βιεϊρά ήρθε σε διαπληκτισμό με τον Γκάρι Νέβιλ στην φυσούνα του γηπέδου, με μερικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για ψυχολογικό πόλεμο από τον Γάλλο προς τον Άγγλο αμυντικό. Όταν ο Κιν αντιλήφθηκε το περιστατικό εξαγριώθηκε και φώναξε προς τον διαιτητή «Πες του να βουλώσει το στόμα του». Όλα αυτά φυσικά σε ζωντανή μετάδοση από το Sky Sports.




Η «8άρα» της Γιουνάιτεντ στο 1ο ντέρμπι της χρονιάς
Η 28η Αυγούστου του 2011 είναι μια από τις πιο εφιαλτικές ημερομηνίες στην ιστορία της Άρσεναλ. Μετά τις απώλειες των Σεσκ Φάμπρεγκας και Σαμίρ Νασρί, οι «κανονιέρηδες» ήταν μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Ολντ Τράφορντ» όπου πέρασε μαρτυρικές στιγμές από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ διένυε τις καλύτερες μέρες της καριέρας του και σε εκείνο το ματς ήταν απλά ασταμάτητος. Πέτυχε χατ-τρικ και βοήθησε σε τεράστιο βαθμό να κερδίσει η ομάδα του με το ασύλληπτο 8-2. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη σε διαφορά τερμάτων νίκη στην προϊστορία μεταξύ των 2 συλλόγων.




Μια θριαμβευτική ημέρα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου